50/50 co-ouderschap

11 september 2019 0 Door Bewustco-ouder

Als ik voor het eerst vertel over het feit dat ik co-ouderschap heb, krijg ik vooral de vraag: Hoe gaat dat dan precies, Marieke? Nou eigenlijk is het erg simpel, co-ouderschap zoals J. en ik het hebben is precies hetzelfde als co-ouderschap die er is na bv een scheiding of ouders die uit elkaar gaan. Alleen is het bij ons al zo vanaf dat de kinderen ongeveer 4 maanden waren en hebben wij nooit een relatie gehad. We hebben ook een ouderschapsplan opgesteld, waarin wat zaken staan, aangaande de kinderen. Niet officieel gemaakt bij de notaris oid, dat vinden wij niet nodig.

De kinderen zijn de helft van de week bij mij en de helft van de week bij hun vader. We hadden ook voor een andere constructie kunnen kiezen, maar hier voelen wij ons het beste bij. Het komt erop neer dat het steeds 3 of 4 dagen zijn. Mijn vaste dagen zijn maandag en dinsdag en woensdagochtend. Vaste dagen van J. zijn woensdagmiddag, donderdag en vrijdag. Het weekend is om en om. Ene week heb ik de kinderen in het weekend, het andere weekend zijn ze bij J. en heb ik op zaterdag een dag voor mezelf.

Hoe is het om de kinderen de helft van de week niet bij je te hebben? Ik kan eerlijk zeggen dat het aan de ene kant best wel lekker is, want de avonden zijn weer volledig voor mij, ik kan gewoon lekker slapen (langer slapen alleen op zaterdag) en ook qua eten kan ik doen en laten wat ik wil, maar aan de andere kant zijn de kinderen niet bij mij en mis ik ze dan ook gewoon. Ik mis hun gelach, ik mis de streken en het gebrabbel van E., ik mis het heerlijke geklets van T., zijn verhalen/fantasie. Ik mis het opgroeien van ze en dat is zwaar én blijft ook zwaar, denk dat iedereen die co-ouderschap (bewust of door scheiding) daar hetzelfde over denkt. Gelukkig vieren we vakanties samen en gaan we ook best vaak een weekendje op stap met z’n vieren. Vooral de vakanties van langer dan 1 week zijn heerlijk. 24/7 de kinderen om mij heen hebben is dan echt iets waar ik van geniet. En ook de kinderen, vooral T. merk ik het extra aan, genieten er echt van als pappa en mamma er allebei zijn.

Voorlopig blijft dit wel de constructie, maar ik kan mij voorstellen dat het kan veranderen zodra ze naar de middelbare school gaan en/of studeren. Maar dat is echt de toekomst en voor nu is dit prima!